MH17: Eindelijk meer duidelijkheid?

De MH17 vertrok op 17 juli 2014 vanaf Schiphol en werd neergehaald in Oost-Oekraïne, waar op dat moment een oorlog woedde tussen de door Rusland gesteunde separatisten en het Oekraïense leger.

Vandaag heeft het Openbaar Ministerie de eerste resultaten bekend gemaakt van het strafrechtelijk onderzoek naar het neerschieten van de MH17 boven Oost-Oekraïne.  Het strafrechtelijk onderzoek wordt verricht door een internationaal onderzoeksteam, ook wel de JIT genoemd (Joint Investigation Team). Het Nederlandse Openbaar Ministerie leidt dit internationale onderzoekteam. Het internationale onderzoeksteam wordt vertegenwoordigd door Nederland, België, Maleisië, Australië en Oekraïne.

Onderzoeksresultaten

Uit het onderzoek blijken de resultaten van de raket waarmee het vliegtuig op 17 juli 2014 werd neergeschoten. Er is onomstotelijk bewijs dat het MH17 toestel is neergeschoten met een uit Rusland afkomstig Boekraket uit de 9m38-serie. De onderzoekers hebben op de plaats van de crash delen van het zo’n raket gevonden en deze vergeleken met andere raketten uit die serie. Gebleken is dat de delen niet al voorafgaand aan de crash op die locatie lagen of daar waren achtergelaten.

Dit laatste is gebleken uit de sectie van de lichamen van de omgekomen cockpitbemanning. In die lichamen zaten deeltjes uit de springkop van de raket met sporen van glas uit de cockpitramen. Deze deeltjes hebben het vliegtuig van buitenaf  doorboord, dwars door het cockpitraam heen. Ook werd er in de sponning van een van de ramen een verwrongen deel van de Boekraket gevonden. Hierdoor werd duidelijk dat dat deze er met grote kracht ingeschoten moet zijn en niet bijvoorbeeld pas later in terecht is gekomen.

Ook kan er bewezen worden dat de raket is afgevuurd vanaf een landbouwveld in Pervomajski, ten zuiden van de plaats Snezjnoje. Deze plaats was ten tijde van de neerstorting in handen van de pro-Russische separatisten.

Daders

Het onderzoek van het JIT richt zich met name op de oorzaak van de crash én het opsporen van de daders. Over de daders is er nog niets definitief bekend. Het onderzoek naar de daders is tot op heden nog in volle gang. Het team heeft de identiteit vastgesteld van zo’n 100 personen die op de een of andere manier in verband staan met het neerhalen van de MH17 of het vervoer van de Boekinstallatie naar de afvuurlocatie. Er wordt nader onderzocht wie van deze 100 personen strafrechtelijk iets te verwijten valt.

De afgelopen twee jaar zijn alle menselijke resten, persoonlijke bezittingen en wrakstukken van het vliegtuig die in de omgeving van de rampplek zijn gevonden, onderzocht. Ook zijn er diverse getuigen verhoord. Voor de verdere vervolging van de daders is het JIT afhankelijk van deze getuigenverklaringen. Hopelijk komt dit voor de nabestaanden van de slachtoffers ook snel aan het licht.

Het Oekraïense strafrecht biedt – ter versnelling van het onderzoek – wel verschillende mogelijkheden aan de personen die betrokken zijn bij de crash. Gedacht kan worden aan de mogelijkheid tot strafvermindering bij medewerking aan het onderzoek. Hoe dit verder in zijn werking zal gaan, is nog onbekend.

Nabestaanden van de slachtoffers

De nabestaanden hebben vandaag, als eerste, de resultaten te horen gekregen van het onderzoek. Door de vliegramp kwamen alle inzittenden, in totaal 298 slachtoffers waarvan 196 Nederlanders, om het leven. Tot op heden leven de advocaten van Jeroen Bosch advocaten mee met de nabestaanden van de slachtoffers.

Ook de advocaten van Jeroen Bosch Advocaten staan diverse nabestaanden van de MH17 ramp bij. Deze nabestaanden hebben recht op een schadevergoeding.

Schadevergoeding

Voor de nabestaanden is een recht op schadevergoeding belangrijk. Een schadevergoeding is van belang, omdat de nabestaanden naast het verdriet dat zij nog moeten verwerken ook te maken hebben met financiële problemen. Om het financiële leed dan zo klein mogelijk te houden, is een schadevergoeding (als in affectieschade) op zijn plaats.

Tot op heden bestond er nog veel onduidelijkheid over de oorzaak van de ramp, wie verantwoordelijk is en de vorm van schadevergoeding. Over de oorzaak van de ramp is al iets meer bekend.  Het team van Jeroen Bosch advocaten hoopt ook dat er heel snel meer duidelijkheid komt over de schadevergoeding voor de nabestaanden van de slachtoffers.

Contact

Hebt u een vraag over de schadevergoeding voor nabestaanden van de MH17 ramp of bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen, bel dan met 073-6900888, stuur een facebookbericht, of stuur e-mail een naar info@jba.kijk.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *