Aandacht voor veteranen en vrijheid
De komende weken staan in het teken van de veteranen. Van 18 april tot en met 5 mei 2016 brengt het Veteraneninstituut ‘Vrijheid. Powered by veteranen’ onder de aandacht. De veteranen hebben wereldwijd een aanzienlijke bijdrage geleverd aan het tot stand komen en in stand houden van de vrijheid.
Tot en met 5 mei delen veteranen in filmpjes, via (lokale) media en tijdens bevrijdingsfestivals hun ervaring. Met name komen zij te spreken over vrijheid, vandaar het motto: Vrijheid. Powered by veteranen.
De veteranen ervaarden van dichtbij dat de vrijheid zoals wij deze in Nederland kennen niet vanzelfsprekend is. Sinds 1940 heeft Nederland ruim 650.000 militairen ingezet tijdens drie oorlogen en bijna honderd vredesmissies. Het grootste deel van de oorlogsveteranen die zijn ingezet tijdens de Tweede Wereldoorlog, de dekolonisatiestrijd in voormalig Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea is overleden. Nederland heeft momenteel ongeveer 117.450 veteranen. Iets meer dan de helft van hen heeft in de jaren 1979-heden deelgenomen aan één of meerdere vredesmissies in internationaal verband.
Nationale herdenking 4 mei 2016:
Op 4 mei herdenkt Nederland alle burgers en militairen die het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of zijn vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in 1939 en daarna in ander oorlogs-, crisis- of vredesoperaties. Tijdens de Nationale Herdenking staan meer dan honderd militairen en veteranen in het erecouloir op de Dam.
Optimale zorg, dienstverlening maar óók schadevergoeding
Nederlandse veteranen, oorlogs-, dienstslachtoffers en hun relaties hebben ook na hun diensttijd recht op optimale zorg en dienstverlening. Die krijgt u via het Veteranenloket van het Veteraneninstituut.
Indien u als veteraan of relatie naast zorg en dienstverlening óók in aanmerking komt voor een schadevergoeding, dan kunt u zich tot ons wenden. Voor veteranen wordt compensatie geregeld als gevolg van uitzendgerelateerde schade. Er worden verschillende schadevergoedingsmogelijkheden geregeld waarbij een onderscheid wordt gemaakt op basis van de ontslagdatum.
In gevallen waarin de veteraan voor 1 juli is uitgezonden en ontslagen is bestaat er een aanspraak op een bijzondere uitkering ereschuld. De hoogte van deze uitkering is afhankelijk van de mate van invaliditeit met dienstverband en kan oplopen tot maximaal € 125.000. De ereschuld betreft een eenmalige uitkering. Heeft u ondanks de uitkering ereschuld nog schade, dan zult u de Minister van Defensie aansprakelijk moeten stellen.
Bent u na 1 juli 2007 ontslagen, heeft u uitzendgerelateerde schade en voldoet u aan de voorwaarden, dan heeft u recht op een volledige schadevergoeding van uw letsel.
Contact
Hebt u een vraag over deze regelingen of bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen, bel dan met 073-6900888, stuur een facebookbericht, of stuur e-mail naar info@jba.kijk.com.