De brand in de Notre-Dame van Parijs: aansprakelijkheid en brandverzekering
Op maandagavond 15 april 2019 brak er in Parijs een hevige brand uit in de beroemde in vroeggotische stijl opgetrokken kathedraal de Notre-Dame. Op dinsdagochtend was de brand in de kathedraal volledig geblust met de hulp van ongeveer 400 brandweerlieden. Vrijwel direct werd duidelijk dat de schade enorm was. De torenspits aan de achterzijde van de kathedraal (eigenlijk is het de 19e eeuwse vieringtoren, ontworpen door Eugène Viollet-le-Duc) en het dak zijn volledig ingestort. Het is wel gelukt om veel kunstwerken en relikwieën veilig te stellen en ook een belangrijk deel van de structuur van de kathedraal is intact gebleven. Momenteel wordt onderzoek gedaan naar de oorzaak van de brand. Er lijkt geen sprake te zijn van opzet. Mogelijk is de brand veroorzaakt door werkzaamheden die in de Notre-Dame werden verricht. Ondanks de snelle acties van de brandweer, is er toch schade ontstaan. Direct rijst de vraag op hoe het zit met de aansprakelijkheid wanneer er schade is ontstaan door een brand.
Aansprakelijkheid
Wanneer er brand heeft gewoed in een gebouw en er is door deze brand schade ontstaan aan het gebouw, is de eigenaar in beginsel aansprakelijk. In Nederland geldt namelijk het juridische uitgangspunt ‘ieder draagt zijn eigen schade’. Dit is echter anders wanneer er opzet in het spel is. Dit is ook anders bij een brand van het ene gebouw die overslaat naar een tweede gebouw, waarbij er schade wordt toegebracht aan het tweede gebouw. De eigenaar van het gebouw waarin de brand is ontstaan kan dan aansprakelijk gesteld worden. De kosten van de brand bij het tweede gebouw kunnen zo verhaald worden op de eigenaar van de eerste woning.
Brandverzekering
Regelmatig levert een brand enorme schade op aan gebouwen. Het afsluiten van een brandverzekering is niet verplicht, maar zeker geen overbodige luxe. Een brandverzekering dekt de schade die is ontstaat ten gevolge van een brand. In de praktijk is van belang dat een brandverzekering zeer regelmatig onderdeel is van een opstal-, inboedel- (of inventaris-) en/of persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering. Een aparte brandverzekering kan namelijk niet altijd worden afgesloten.
De gevolgen van een brand worden bij een brandverzekering meeverzekerd. Dit betreft niet alleen materiële schade, maar ook immateriële schaden. Het is immers denkbaar dat iemand letsel oploopt als gevolg van een brand. Ook de opruimkosten die kunnen ontstaan na een brand vallen vaak onder de dekking van de brandverzekering.
Brand in kathedraal de Notre-Dame
Hoe zit dit met de beroemde kathedraal in Parijs? Allereerst is van belang dat ook een kathedraal kan worden verzekerd tegen brandschade. In Nederland is iedere kerk zelf zorgdrager. Om deze reden wordt er in bijna alle gevallen door de kerk gekozen voor een verzekering. In Frankrijk is dat anders. De Notre-Dame is namelijk eigendom van de Franse staat. Of de Notre-Dame verzekerd was tegen brandschade, is op dit moment niet duidelijk.
Wel is duidelijk dat de Notre-Dame in Parijs zal worden gerestaureerd. Volgens de Franse minister van Cultuur, Franck Riester, hoeven de kosten die hiermee gepaard gaan geen probleem te zijn. Er is inmiddels namelijk al een meer dan 800 miljoen euro opgehaald door verschillende partijen voor de wederopbouw van de beroemde kathedraal.
Contact
Heeft u vragen of wilt u graag advies over dit onderwerp? Schroom dan vooral niet om contact met ons op te nemen. U kunt ons bereiken op telefoonnummer 073-6900888, of stuur ons een facebookbericht of een e-mail naar info@jba.kijk.com.