close up driver woman hand holding smartphone for using GPS navigation of travel destination and swipe for reading data on web browser or texting message online for contact while parking , journey lifestyle concept

De cel in vanwege het versturen van een appje achter het stuur. Wordt dit straks werkelijkheid?

close up driver woman hand holding smartphone for using GPS navigation of travel destination and swipe for reading data on web browser or texting message online for contact while parking , journey lifestyle concept

WhatsAppen of bellen en de auto besturen; een gevaarlijke combinatie. Een tijdje terug hebben we al eens een artikel geschreven over het gebruik van smartphones in het verkeer. In dit artikel gingen wij in op het besluit van verzekeraars om af te zien van het uitkeren van schadevergoeding in gevallen waarin het gebruik van een smartphone de oorzaak is geweest van een verkeersongeval.

Verzekeraars zijn niet zonder reden tot dit besluit gekomen. Het gebruik van de mobiele telefoon in het verkeer zorgt voor onveilige situaties. Bovendien is dit gebruik strafbaar gesteld. De straf die overtreders kunnen krijgen is echter niet bijzonder hoog. Met een boete van € 230,- kom je er zonder al te veel kleerscheuren vanaf. Tenzij je een verkeersongeluk hebt gehad waarbij je kleding het te verduren heeft gekregen, natuurlijk.

Veilig Verkeer Nederland (VVN) wil nu dat die relatief lage strafmaat wordt verhoogd. In een artikel van 12 oktober jl. van de Trouw pleit VVN ervoor dat het gebruik van de smartphone in de nabije toekomst net zo streng wordt bestraft als dronken rijden. Telefoongebruik in het verkeer moet onder ‘roekeloosheid’ gaan vallen. Dit zou betekenen dat er ook celstraffen op het gebruik van mobiele telefoons achter het stuur komen te staan.

“Bestuurders die een ongeluk veroorzaken door het gebruik van hun mobiel, verdienen eenzelfde strafmaat als mensen die roekeloos of met te veel drank op rijden”, aldus VVN-woordvoerder José De Jong tegen de Trouw. “Het zijn bewuste keuzes waarmee je anderen in gevaar brengt.” VVN schat het aantal ongevallen dat te wijten is aan smartphonegebruik op een kwart.

Jeroen Bosch Advocaten adviseert dan ook om ten alle tijden hands-free achter het stuur te zitten. Niet alleen ontloop je hiermee het risico dat de verzekeraar niet uit zal keren na een ongeval, ook voorkom je dat je een boete moet betalen – of in de toekomst zelfs een celstraf moet uitzitten.

Contact

Wilt u meer weten over de risico’s die het gebruik van smartphones achter het stuur met zich meebrengen? Neem dan gerust contact met ons op. Bel ons op nummer 073-6900888, stuur een facebookbericht, of stuur een e-mail naar info@jba.kijk.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *