Barbecueën, spelen met vuur…

Recent verscheen er bericht in verschillende kranten over het recordaantal mensen dat gewond is geraakt tijdens een barbecue of door gebruik van een vuurkorf (klik hier voor het bericht). Verontrustend nieuws, zeker nu de medewerkers van de Hersteladvocaat met hun partners en kinderen dit weekend juist een kantoorbarbecue hebben gepland…

Nu is dit echter niet de eerste keer dat de Hersteladvocaten lezen over schade of letsel na een barbecue. Er is eerder al geprocedeerd over zaken die allemaal begonnen met een barbecue of tuinfeest.

Zo is er de de zaak waar de Hoge Raad op 9 november 2007 uitspraak in deed (klik hier voor het arrest). Het ging hier om een personeelsuitje waaraan een groot deel van het personeel met hun partners deelnam. Men ging eerst bowlen en vervolgens barbecueën. Tijdens de barbecue gooiden een paar werknemers de resterende lampolie op de gasbarbecue. De rieten bekapping van het restaurant vatte daardoor vlam met het gevolg dat het pand in zeer korte tijd geheel afbrandde.

Er werd vervolgens geprocedeerd over de vraag of de werkgever van de betrokken werknemers aansprakelijk is voor de schade. Er staat vast staat dat de betrokken werknemers samen aan tafel zaten met de directeur. Er komt ook vast te staan dat de medewerkers elkaar aan het uitdagen waren.

Werkgeversaansprakelijkheid

De Rechtbank oordeelde dat er geen sprake is van werkgeversaansprakelijkheid omdat er geen verband was tussen de dagelijkse werkzaamheden en de begane fout ontbrak. Het Hof dacht hier anders over en achtte de werkgever wel aansprakelijk. De Hoge Raad bevestigde het oordeel van het Hof en kende aan het feit dat de werkgever een verwijt trof, zwaar gewicht toe.

Toezicht en instructies

Waar het niet tot aansprakelijkheid kwam was de zaak waar de Hoge Raad op 12 oktober 2012 het oordeel van het Gerechtshof Arnhem van 5 april 2011 bevestigde (klik hier voor het arrest). Het betrof een door een moeder georganiseerd tuinfeest ter ere van haar dochter. De moeder had een aantal warmhouders geleend van haar vriendin, die haar op het feest hielp. De warmhouders hadden gelbranders als energiebron. Op een gegeven moment heeft deze vriendin aan een toen 14-jarige jongen, die ook met zijn moeder op het feest aanwezig was, gevraagd één van de branders, die kennelijk niet meer brandde, bij te vullen met gel uit een jerrycan. Nadat de jongen de verhitte warmhouder had bijgevuld ontplofte deze enige momenten daarna. Twee gasten liep zeer ernstige brandwonden op. De slachtoffers verweten de vriendin dat zij door géén toezicht te houden op het bijvullen van de brander door de 14-jarige jongen en/of géén instructie aan hem had gegeven, onzorgvuldig had gehandeld. Deze vordering werd door de Rechtbank en het Hof afgewezen. De Hoge Raad bevestigde dit oordeel.

Better safe than sorry

Zomers weer vraagt om een barbecue. Wanneer je op een zomerse avond door een stad of dorp rijdt zal uit menig tuin een rookpluimpje verraden dat ook daar gebarbecued wordt. Maar zorg dat het wel veilig gedaan wordt. Gebruik geen brandbare vloeistoffen als het je niet snel genoeg gaat, neem geen onnodige risico’s en let goed op. Dat zullen wij dit weekend ook doen! Veilig weekend!

Contact

Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Schroom dan vooral niet om contact met ons op te nemen. U kunt ons bereiken op telefoonnummer 073-6900888, of stuur ons een facebookbericht of een e-mail naar info@jba.kijk.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *